Groene vinkjes en blauwe vinkjes verdwijnen

De groene en blauwe vinkjes op boodschappen die u doet in de winkel, zijn bedoeld om u  te laten kiezen voor voedsel dat een gezondere of bewustere keuze voor u zouden kunnen zijn. De minister van Volksgezondheid heeft nu besloten dat die groene en blauwe vinkjes moeten verdwijnen. En waarom? Omdat u er gewoon niet wijzer van wordt! Niet alles wat u koopt is ongezond als er geen vinkje op staat, omdat niet alle producenten meedoen met  de vinkjes op hun verpakkingen. En bovendien heeft de nieuwe schijf van vijf van het voedingscentrum er voor gezorgd dat wat eerst als gezond werd gezien, nu toch minder gezond blijkt te zijn. En al die vinkjes zijn dus gebaseerd op de oude schijf van vijf, en niet op de allernieuwste…

 Goed lezen wat er in je muesli zit, voordat je het in je winkelkar stopt, en niet altijd de producten op ooghoogte kopen blijkt zinvoller te zijn: in veel spullen met een “gezonde uitstraling” blijkt behoorlijk veel suiker of zout te zitten. Dit zijn smaakversterkers waardoor we het extra lekker vinden wat we eten, maar zeker niet extra gezond zijn.

Wat is dan het voorstel in plaats van die onduidelijke vinkjes? In Engeland blijken ze met ‘verkeerslichten’ te werken: in groen, oranje of rood staan de hoeveelheid suikers, vetten en ongezonde toevoegingen op de verpakkingen… misschien zou dat helpen? De voorstanders van de vinkjes geven het nog niet op: zij menen dat er met wat verbetering aan de vinkjes meer duidelijkheid kan worden gebracht en willen een debat hierover organiseren.

Wat ons betreft zouden vinkjes helemaal niet nodig moeten zijn: als we onze toekomst en die van alle mensen serieus zouden nemen, dan zouden producenten van al dat voedsel toch altijd volgens die ‘vinkjes-criteria’ moeten leveren? En tot die tijd blijven wij toch vooral kritisch de verpakking lezen. Als je je kinderen gezond wilt laten opgroeien en zelf ook bewust wilt leven, dan is dat de enige manier.