Mantelzorgen of werken?

Nu iedere oudere langer en zelfstandig thuis moet blijven wonen, wordt de kans groter dat u als dochter, zoon of goede vriend of vriendin mantelzorger wordt. Want thuiswonen terwijl je kwetsbaarheid toeneemt, vraagt om een helpende hand in de buurt, af en toe wat advies of meegaan naar de specialist in het ziekenhuis, of een simpele vervoersvraag naar de verjaardag van een nichtje. En dat doet u met liefde voor uw moeder, vader of vriendin.

Maar u heeft ook een baan, of bent zelfstandig ondernemer. En u kunt heus uw werk wel eens onderbreken om voor aan de mantelzorgvraag te kunnen voldoen. En elke dag na het werk even langs gaan, lijkt in eerste instantie ook goed te doen. Het is met mantelzorgen echter zo dat dat uw hulp uit liefde en uw goede zorgen eerder toe zullen nemen dan andersom. En dat wordt het toch lastig: want hoe combineert u dat dan nog met uw werk?

Eén op de vijf mensen mantelzorgt voor iemand in zijn of haar omgeving, en daarvan hebben vijf op de zes mantelzorgers een baan. Daar is uw werkgever zich mogelijk nog onvoldoende van bewust. Dus het eerste en het beste wat u kunt doen is uw werkgever informeren over uw mantelzorgtaken.

En als uw belasting als mantelzorger toeneemt, dan kunt u misschien met hem of haar bespreken of u tijdelijk minder kunt werken, op andere tijden of thuis kunt werken. Of misschien kunt u zorgverlof opnemen, of als het u echt ontlast een onbetaalde sabatical opnemen. Want overbelasting ligt op de loer…. En behalve dat, kunt u er ook voor kiezen om professionele mantelzorg in te zetten. Zo kunt u blijven werken en krijgt uw moeder, vader, vriend of vriendin toch alle hulp die hij of zij nodig heeft.  Tuys is zo’n organisatie die professionele ontzorging levert: in uw huishouden zodat u kunt mantelzorgen of in de situatie waarin behalve uw zorg, liefde en aandacht ook extra ondersteuning nodig is.